Novellanalys

Uppgiftsbeskrivning

Examinationsuppgiften går ut på att ni på egen hand ska analysera Stig Dagermans novell ”Att döda ett barn”. I analysen ska ni utgå från nedanstående frågeställning. Analysresultatet kommer således bestå av era reflektioner kring texten utifrån ett antal givna ingångspunkter. Kom ihåg att det aldrig finns några givna rätt eller fel i en subjektiv analys, men för att era tankegångar kring upplägg, vändpunkter, handling tidsperspektiv m.m. ska godtas, måste ni motivera varför ni ser på texten som ni gör. Skriver ni exempelvis att novellen utspelar sig under stenåldern, vill jag naturligtvis veta hur och varför ni kom fram till detta.

 

Uppgiftens omfång

Din analys får maximalt vara 3 sidor. Använd times new roman, 12 p, 1.5 i radavstånd.

 

Frågor att utgå från vid examinationen

  • Vilket är novellens huvudsakliga tema, och vad ger novellen dig för första intryck/känsla?

 

  • Vilka är huvudpersonerna i texten och vad får vi veta om dem genom läsningen?

 

  • Hur ger oss författaren kunskap om personerna? Vilka egenskaper har personerna? Hur är personernas relation till varandra?

 

  • Finns det personer som har biroller i handlingen, och i sådana fall hur påverkar de händelserna i novellen?

 

  • I vilken tid utspelar sig novellen? Ge exempel på tidsfärgning!

 

  • Under hur lång tid utspelar sig handlingen? Finns det tillbakablickar som ger oss mer information om handlingen?

 

  • Hur ser novellens komposition ut? Kan du dela in den i olika episoder? I så fall vilka? Vad är novellens Peripeti (vändpunkt)

 

  • På vilket sätt påverkar författarens språk och ordval din uppfattning av novellen? Hur påverkar författarens sätt att skriva novellen din uppfattning av denna?

 

  • Vilka berättarperspektiv har novellen?

 

- På vilket sätt speglar miljön novellen? Hur påverkar miljön känslan i novellen?

 

- Novellen är uppbyggd kring kontraster. Vilka är dessa? Hur märks de i texten, d.v.s. på vilket sätt läggs kontrasterna fram? Hur påverkar de läsarupplevelsen?

 

  • Vem/vilka i novellen känner ni empati för? Varför? (Slå upp ordet empati om ni ej är bekanta med det).

 

Tidsram

 

Ni arbetar främst med era novellanalyser på lektionstid så att jag kan följa er i ert arbete. Inlämning sker senast sista svensklektionen innan jullovet och vi.

 

Övrigt

 

Analysen ska skrivas som en sammanhängande text. De frågor som är markerade med punkter ska alla besvara för ett godkänt betyg, och de som är markerade med streck är obligatoriska om man satsar på ett högre betyg.

 

Betygskriterier till novellanalys

 

G

Eleven håller sig till de regler som gäller för skriftspråkets bruk och byggnad samt skiljer på talat och skrivet språk. Eleven utgår ifrån de uppsatta analyspunkterna och formulerar egna tankar och iakttagelser kring läsningen.

 

VG

Förutom det som gäller för betyget G, producerar eleven en text där tankegångar framgår klart med hjälp av bl.a. exempel och reflektioner kring dessa. Eleven har en väldisponerad novellanalys och kan koppla sina reflektioner till egna upplevelser. Eleven reflekterar över såväl form som innehåll.

 

MVG

Utöver det som gäller för G och VG, producerar eleven en text innehållandes ett varierande språk som är väl anpassat efter mottagare. Eleven har vid inlämning självständigt bearbetat sin text utifrån reflektioner och kunskaper kring språk och litteratur. Eleven kopplar den lästa novellens motiv till sin egen tid och sin egen livssituation och kultur.

 

 

Mål/del av mål som momentet löper mot

 

Eleven skall
kunna förmedla åsikter, erfarenheter och iakttagelser i skrift på ett sätt som är anpassat efter situationen och mottagaren

kunna i skrift förmedla förhållanden och kunskaper som är viktiga för eleven själv och för den valda studieinriktningen

kunna använda skrivandet som ett medel för att utveckla tänkande och lärande

kunna formulera egna tankar och iakttagelser och göra egna bedömningar vid läsning av litterära texter.

kunna tillämpa grundläggande regler för språkets bruk och byggnad samt vara medveten om skillnader mellan talat och skrivet språk

 


RSS 2.0