Muntligt anförande
Examinationsuppgift: muntligt anförande
Uppgiftsbeskrivning inför muntligt anförande
-
Ert muntliga anförande går ut på att ni ska hålla ett kort, men väl förberett informerande tal. Talet vara mellan tre till fem minuter.
-
Syftet med det muntliga anförandet är att ni ska få chansen att pröva er förmåga att informera på ett intresseväckande och engagerande sätt
Vad ska vi tala om?
Era tal ska fokusera på den praktikplats ni från och med v.39 kommer att arbeta på. Inför era åhörare ska ni helt enkelt redogöra för vad som präglar den arbetsplats ni praktiserar på.
Hjälpfrågor att utgå ifrån
-
Vad heter arbetsplatsen som ni praktiserar på?
-
Var ligger er praktikplats?
-
Ligger allt som man arbetar med på pratkikplatsen på samma ställe, eller är verksamheterna utspridda?
-
Vem/vilka är era handledare?
-
Vad sysslar man i huvudsak med på arbetsplatsen, d.v.s. vad handlar arbetet på pratkikplatsen om?
-
Finns det något som är speciellt för just er arbetsplats?
-
Hur många anställda är det?
-
Är praktikplatsen stor eller liten?
-
Vad har ert arbete på praktikplatsen hittills mestadels handlat om?
-
Vad är bäst med er praktikplats? Finns det något ni tycker sämre om?
-
Vad har ni för förhoppningar kring er pratkik? Vad hoppas ni att den ska leda till?
Att tänka på inför muntligt anförande
Hitta fakta
-
Anteckna med stödord eller tankekarta det du vet om ditt valda ämne.
-
Prata med era handledare, läs på hemsidor eller fråga andra. Anteckna var du hittar dina fakta utifall du skulle behöva kontrollera något senare.
-
Tänk redan i början på vilka hjälpmedel du kan använda vid redovisningen. I detta fall ska ni göra en PowerPoint-presentation och därför bör ni fundera över om det finns bilder eller fakta kring er praktikplats som ni hemskt gärna vill visa upp med hjälp av projektorn.
-
Vissa av er vill kanske endast använda PowerPoint för att visa extra viktiga fakta eller bilder, medan andra vill lägga all form av stödfakta synlig i presentationen.
Disponera
En vanlig disposition ser ut så här:
-
Inledning. Försök att vinna publikens intresse från början. Det är meningen att ditt tal ska vara upplysande. Intresset vinner du bäst genom att ställa en retorisk fråga till din publik, d.v.s. en fråga som inte kräver något svar men som syftar till att väcka uppmärksamhet och intresse. Alternativet till den retoriska frågan är att börja prata om något aktuellt som alla kan känna igen sig i. Börja absolut inte med ”jag hade tänkt att tala om”, ”jag har fått i uppgift att tala om”.
-
Redogörelsen. Denna tar den mesta tiden av ditt föredrag och syftar till att informera dina klasskamrater kring ditt valda område.
-
Ta därför hänsyn till publiken. Vad kan åhörarna om just ditt ämne? Hur många ord behöver du förklara? Är de positiva eller negativa till ämnet? Behöver du sälja eller försvara det du berättar om?
-
Skapa kontakt med publiken. Ta ögonkontakt med någon så snabbt som möjligt, men låt inte blicken stanna där. Försök att få kontakt med så många som möjligt av dina lyssnare. Ögonkontakten är viktig. En flirt utan ögonkontakt är ingen flirt.
-
Tala med hela kroppen! Stå upp, gestikulera för att visa engagemang! Rör dig när du talar.
-
Variera tempot och ordvalen i ditt tal. Detta gör att folk lyssnar på vad du har att säga.
-
Gör dig fri från manus. Innantillläsande är inte ett godkänt föredrag. Alltså behöver du kunna ditt material bra. Stödord är dock ett måste!
-
Avslutning. Denna kan utgöras av en sammanfattning, d.v.s. ett upprepande av huvudtanken eller en tankeväckande blick in i framtiden. Avsluta absolut inte med ” det var allt jag hade”, ”nu är det slut” eller något liknande.
Upplägg
Det är av största vikt att du har klart för dig i vilken ordning det du tänkt prata om ska komma i. Annars kommer ditt tal att uppfattas som rörigt och osammanhängande.
Betygskriterier i Svenska A för muntligt anförande om praktikplats
För betyget Godkänd fordras att
-
Eleven framträder inför grupp och har kontakt med åhörarna; utrycker sig någorlunda klart och tydligt och presenterar ett begripligt innehåll.
-
Eleven anpassar innehållet till given uppgift, hanterar manus och hjälpmedel så att informationen går fram.
-
Eleven framför sin information på den tid som står till förfogande, i detta fall mellan tre till fem minuter.
För betyget Väl godkänd fordras dessutom att
-
Eleven framträder engagerat och talar ledigt och relativt välformulerat; har en klar struktur i framställningen och bemödar sig särskilt om inledningen och avslutningen.
-
Eleven visar sig kunnig i ämnet och presenterar ett relevant innehåll.
-
Utöver detta är eleven relativt oberoende av manus vilket lyfter framställningen.
För betyget Mycket väl godkänd fordras dessutom att
-
Eleven visar säkerhet i sin framställning och använder ett uttrycksfullt och varierat språk.
-
Eleven skapar dessutom sammanhang mellan olika led i sin information (bra disposition, röd tråd), och visar viss originalitet (personlig prägel) i behandlingen av ämnet.
-
Eleven använder endast manus som stöd och har god kontakt med sin publik.
Lycka till!
Bildanalys
Syfte
En bild säger mer än tusen ord sägs det. Alltså finns det en hel del ingångspunkter när man analyserar en bild. Låt därför fantasin flöda och finn symboler och liknelser i den bild ni studerar. Dra paralleller till ert eget liv eller den samtid och det samhälle ni är en del av. Borra er in i bilden och fundera över vilket budskap bilden förmedlar. Vad tror ni att fotografen ville förmedla med bilden, och vad tycker ni själva att bilden väcker för tankar och känslor?
Uppgiftsbeskrivning
* Vad föreställer bilden? Gör en saklig inventering (beskrivning) av det du ser. Gå från helhet till detaljer.
* Hur är bilden uppbyggd? Vad står i fokus? Har ljus eller färger betydelse för hur du uppfattar bilden?
* Vad förmedlar bilden till dig? Vad ser du? Vilka känslor och tankar väcks hos dig? Förklara varför du tänker som du gör!
- Har bilden något syfte eller budskap? Vad tror du att fotografen ville säga med bilden? Varför? Är bildens uppbyggnad viktig för det budskap du anser att bilden förmedlar?
- För vem kan bilden vara avsedd? För vem kan den vara intressant? När? Var? Varför?
Verktyg för analys
* Använd alla fem sinnen när du analyserar bilden: syn, hörsel, lukt, smak och känsel.
* Jämför: vad/vem liknar den person/plats/föremål som bilden visar? Varför tänker du som du gör.
* Associera: Vad tänker du på när du ser bilden? Finns det minnen som väcks osv.
* Frågorna varför och hur: ställ dem alltid när du gör en analys och vrid och vänd på dina resonemang. Dra gärna paralleller till dig själv eller till dagens samhälle.
Måste alla analyspunkter behandlas?
Bildanalysen består av fem ingångspunkter. För att ha chansen på högre momentbetyg än G, måste man analysera alla fem frågorna. De tre första ingångarna speglar dock kraven för ett godkänt betyg, så satsar man inte mot VG eller MVG, räcker det således med att skriva om de tre första punkterna.
Så ska bildanalysen skrivas
Era tankar om valda bilder, ska förmedlas i en sammanhängande och löpande text. Texten ska vara datorskriven, och ni ska använda er av typsnittet Times New Roman, ha textstorlek 12p och ni bör skriva med 1.5 i radavstånd. Analysen får max vara två sidor lång.
Inlämning
Bildanalysen ska vara mig tillhanda senast fredag v.38. Ni har gott om tid på er (Fyra lektioner i skolan) att lösa uppgiften på.
Betygskriterier till bildanalys
G
* Eleven skiljer på talat och skrivet språk.
* Eleven följer de grundläggande reglerna för skriftligt språkbruk.
* Eleven formulerar tydliga tankar och iakttagelser utifrån den bild eleven studerat.
VG
* Elevens tankegångar motiveras och läggs fram på ett utredande sätt.
* Eleven skriver i huvudsak rätt.
* Eleven reflekterar över innehåll och form.
MVG
* Utöver kriterierna för VG, relaterar eleven bildens budskap till sina egna erfarenheter och till den samhällssituation, kultur och tid som råder.
* Eleven använder effektfulla uttryck och kan formulera sig varierande så att han/hon berör.
Lycka till!
Johan Hedström